Practical Health | Artikelen

De filosofie achter eten

Paleo in a nutshell

Deze video beschrijft de filosofie achter eten zoals onze voorouders dat deden. Dit filmpje geeft mij én jou een kans om het op een leuke, informatieve manier aan te tonen aan anderen!

Fluoride

Het wordt breed uitgemeten in de reclames, we moeten allemaal tandpasta met fluor gebruiken en bijna elk product voor de verzorging van je gebit bevat fluoride, van flosdraad tot tandenstokers en mondwater. Het zou bijdragen tot sterke tanden en botten. Wat veel mensen niet weten is dat we door deze producten te gebruiken, we een bepaald percentage van een stof binnenkrijgen die giftiger is dan lood en bijna net zo giftig als arsenicum. Bovendien zijn het stapelgiffen. Ze hopen zich op in het lichaam. Waar komt deze fluoride in onze producten vandaan? Het zijn fluorverbindingen die als afvalstoffen vrijkomen bij de staal- en aluminiumindustrie. Het is in feite een afval product.

Lees meer...

Heb ik een vitamine gebrek?

Als je hier over spreekt dan is er altijd een groep mensen die aangeeft dat dat onmogelijk is dat ze een vitamine gebrek hebben, "ik leef toch gezond" "Ik ben toch nooit ziek". Of ik kom toch altijd aan de "aanbevolen dagelijkse hoeveelheid" vitamines. Om daar even over door te gaan, die aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is ingesteld om geen gebrekziekten te krijgen zoals een scheurbuik bij Vitamine C gebrek bijvoorbeeld.

Wat we vaak niet realiseren is dat wij niet meer zulke duidelijke vitaminegebreken hebben als vroeger, maar dat het nu heel geleidelijk en sluimerend gaat. Relatieve tekorten noemen we dat.

Lees meer...

Ondervoeding en voeding

Ondervoeding is een serieus, maar onderbelicht probleem in ziekenhuizen en zorginstellingen. Ruim een kwart van de mensen in zorginstellingen is ondervoed en 25% tot 40% van de patiënten in ziekenhuizen. In slechts de helft van de gevallen wordt ondervoeding tijdig herkend.
Ondervoeding is soms moeilijk te herkennen, omdat iemand die ondervoed is niet per definitie ondergewicht hoeft te hebben; ondervoeding heeft ook betrekking op de (kwalitatieve) samenstelling van de voeding. In de Preventievisie wijst het Kabinet er al op dat meer aandacht voor het probleem van ondervoeding in de tweede en derde lijn veel onnodige (ligdagen, verminderde kwaliteit van leven) kan voorkomen. Ondervoeding kan leiden tot vertraagd herstel, toename van complicaties en zelfs vroegtijdig overlijden. De grootste risicogroepen zijn chronisch zieken, ouderen en patiënten rondom een operatie.

Lees meer...

Aspartaam en E621

Aspartaam is het meest dodelijk additief ter wereld, aspartaam kan 92 bijwerkingen veroorzaken, de FDA heeft deze lijst van bijwerkingen al 10 jaar geleden erkend in de VS. Deze lijst varieert van eenvoudige hoofdpijn tot hersentumoren en bevat ook de ziekte van Parkinson, Alzheimer en MS. Aspartaam is geen natuurlijk product maar een daadwerkelijk gif, aspartaam bevat de stoffen: phenylalanine (50%), asparaginezuur (40%) en de overgebleven 10% bestaat uit methyl-esters die, eenmaal ingeslikt, zich omzetten in methanol, een zeer giftig gif. Deze methanol zet zich om in formaldehyde, even giftig als cyanide en arsenicum, in mierenzuur en in diketopiperzine (DKP), stuk voor stuk verantwoordelijk voor hersentumoren. Dit gif staat onder verschillende namen bekend: Aspartaam, Aspertam (in medicijnen voor volwassen en kinderen) E951.

Aspartaam tast het immuunsysteem aan en stoort de productie van ons DNA.

Lees meer...

Verzuring

Ons lichaam heeft een pH waarde en het is belangrijk dat dit stabiel blijft. Onze pH waarde verandert (we verzuren) onder invloed van voeding maar ook stress of gebrek aan of een overmaat aan beweging. Dat wil zeggen, als ons lichaam verzuurd kunnen wij onze afvalstoffen niet meer goed kwijt en word het in het lichaam opgeslagen. Deze opslag (slakken) begint bij het bindweefsel, dan zijn de spieren, benen, armen, borst bloed en uiteindelijk de organen aan de beurt. Het lichaam gebruikt mineralen uit het lichaam om het zuur te neutraliseren, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Hoe zuurder ons lichaam hoe meer gezondheidsklachten er zullen ontstaan.

Lees meer...

Fabels rond melk

Het probleem met melk is dat ons met de paplepel is ingegoten dat het goed is. En dat we verder ons leven lang al worden achtervolgd met reclames die ons doen geloven dat we niet zonder melk kunnen.
Dat heeft zo'n impact gehad op ons aller overtuiging, dat zelfs de specialist op het gebied van botten u vertelt dat u veel melk moet drinken tegen de botontkalking. Die specialist weet kennelijk niet – of kan dat niet geloven – dat melk juist leidt tot botontkalking.

Ook de toename van allergieën en huiduitslagen wordt voor een deel veroorzaakt door melk. De histamine die de klachten bij allergie veroorzaakt (uitslag, zwelling, roodheid, jeuk, branden, etc) komt eerder vrij uit de mestcellen als er een calciumtekort in ons lichaam is. Hoe gek het ook mag klinken, melk zorgt voor dat tekort.

Hoe kan melk – met veel calcium – nu zorgen voor een calciumtekort?

Lees meer...

Veiligheid supplementen

Hoe gevaarlijk is het (dagelijks) gebruik van voedingssupplementen eigenlijk? Veel consumenten slikken zonder morren allerlei medicijnen maar zijn erg bezorgd wanneer het om voedingssupplementen gaat. Ze beseffen niet of nauwelijks dat voedingssupplementen vele malen veiliger zijn dan medicijnen.

 

Orange 70px2 Voedingscentrum

Het voedingscentrum voedt deze bezorgdheid met de bewering "vitaminen en mineralen zijn belangrijk maar teveel is niet goed". Dat klinkt logisch, maar de bewering kan op twee manieren worden uitgelegd. Bedoelt het voedingscentrum nu dat er niets op tegen is om de voeding aan te vullen met voedingssupplementen mits je rekening houdt met de (ruime) veiligheidsmarges of dat het gebruik van voedingssupplementen per definitie riskant is?

Lees meer...

Wat doet voeding eigenlijk?

Voeding is onze brandstof, goede voeding werkt opbouwend en geeft je energie, goede voeding voorkomt bloedsuikerschommelingen en zorgt dat je lever goed kan ontgiften. Goede voeding is simpelweg goed voor je gezondheid, andersom heeft slechte voeding ziekmakende gevolgen. En dat is ook wel logisch, iedereen snapt ook wel als je alleen maar junkfood eet, dat dat niet goed is voor je. Maar helaas is het tegenwoordig niet meer zo simpel, vaak denken we gezond te eten, maar zouden we dit kritisch bekijken dan kan dat nog wel eens vies tegenvallen. En dan hebben we het nog niet eens over alle voedingsschandalen die nu actueel zijn.

Lees meer...

Biologische voeding, zin of onzin?

Factoren van invloed op onze voedingsstatus.

Wat is nu ongezonde voeding? Iedereen kan bedenken dat wij bij het consumeren van teveel junkfood te weinig vitamines binnenkrijgen, maar er zijn ook factoren waar wij niet direct aan denken die van invloed zijn op een slechte voedingsstatus.

Lees meer...

Disclaimer: een eventuele behandeling mag nooit in de plaats komen van een consult bij de (huis)arts. Wel kan het daarop een waardevolle aanvulling zijn.