Wat doet voeding eigenlijk?

Wat is het risico van de voeding die we iedere dag kopen in de supermarkt: Helaas is onze voeding erg bewerkt, in de meeste voedingsmiddelen zitten bijvoorbeeld smaakversterkers verwerkt (gistextract =E621) zie artikel over smaakversterkers over de effecten op ons lichaam door deze stof. Iets wat we onszelf maar zeker onze kinderen niet willen voor zetten. Maar kijk eens op het pakje van de nasi/spaghetti/macaroni kruiden, bouillon, soep, sausjes, kroketten, jus, maggi, leverpastei, frikandellen, fritesaus, loempia, chips maar ook rookworst, je vlees voor op brood en om te bakken, en ga maar door, waar zit het tegenwoordig niet in..

Het misleidende is ook nog dat er tegenwoordig vaak op staat "zonder toegevoegde smaakversterkers" maar er zit wel gistextract in, wat dus gewoon E621, die smaakversterker (E620-650) is, zo worden wij massaal voor de gek gehouden. En dan hebben we het nog niet over de overige

E-nummers.

 

Orange 70px2  Omega 6 versus Omega 3

En dan het overmaat aan omega 6 vetten, omega 6 hebben we nodig, het probleem van onze voeding is dat er teveel omega 6 in zit. De verhouding als we het echt goed willen doen voor omega 6 ten op zichtte van omega 3 is 1:1, helaas krijgen we op dit moment minimaal 24 x zoveel omega 6 binnen dan omega 3 (visolie) met alle gevolgen van dien. Een teveel van omega 6 vooral in de vorm van linolzuur werkt ontstekingsbevorderend) omega 6 is onder andere zonnebloemolie en zonnebloemolie zit tegenwoordig bijna overal in: chips, patat, brood, vlees, eieren etc. De verhitting van dit soort plantaardige vetten kan ook nog eens kankerverwekkende deeltjes kan geven (oxidatie).

Klachten die samenhangen met een overschot aan omega 6 zijn onder meer:

 • verhoging cholesterol
 • allergie toename
 • astma
 • reuma
 • artrose
 • eczeem
 • oedeem
 • depressies
 • verhoging kans op hart- en vaatziekten
 • aderverkalking
 • diabetes
 • auto immuunziekten

 

Omega 3 kan ook nog eens je bloeddruk verlagen.

Transvetzuren ofwel geharde plantaardige olie of vetten zijn zeer schadelijk voor de gezondheid.

 

Orange 70px2  Glucose fructose /siroop/stroop e.d.

Nog zo'n misleiding: glucose fructose siroop. Dit goedje zit in levensmiddelen waar je het niet van verwacht, zoals brood, je vlees voor op brood, broodbeleg en frisdrank, zo worden we allemaal ongemerkt dik en als we niet uitkijken krijgen we diabetes door de snelle bloedsuikerschommelingen die dit goedje teweeg brengt. Daarbij tast deze stof je geheugen aan en bevat het ook nog eens kwik, het is een zeer goedkope stof en 6 x zoeter dan kristalsuiker. Het verhoogd je urinezuur en is een zware belasting voor je lever.

Fructose intoleratie komt al bij ongeveer 40% van de bevolking voor. 75 gram per dag is de absolute bovengrens, Europeanen nuttigen al gemiddeld 100 gram per dag hiervan. De gevolgen kunnen zijn: reuma, jicht, misselijkheid, duizeligheid, lusteloosheid, buikpijn, krampen, jeuk, geel zien, nachtmerries, uitdroging leververvetting en geeft voedingsbodem aan candida.

 

Orange 70px2  Het overmaat aan suiker in onze voeding

Het voorkomen van bloedsuikerschommelingen (en overproductie van insuline)is in deze tijd nog een hele uitdaging omdat de meeste producten in de supermarkt snelle koolhydraten en suikers bevatten. Het gevaar is dat we door deze overmaat hyperinsulinemie, hypoglycemie en later diabetes ontwikkelen. Daarbij wordt een teveel aan suiker omgezet in vet.

Suiker zet je immuunsysteem onder druk, dat gebeurt al bij een hoeveelheid van een theelepel. (1 theelepel zet je immuunsysteem voor 6 uur onder druk). Suiker veroorzaakt een vitaminetekort, het onttrekt Vitamine C, zink, chroom, magnesium, calcium en de B-vitamines.

Suiker bevorderd de schimmelvorming en werkt ontstekingsbevorderend en veroorzaakt gisting in de darmen.

Suiker versnelt het verouderingsproces en de vorming van rimpels, suiker werkt verslavend en gedragsveranderend.

 

Orange 70px2  Hoe eten we nou wel gezond?

Je zou zeggen je kunt bijna niets meer eten.. Blijf kritisch, als er op een verpakking staat: Omega3plus, kijk maar eens goed op de verpakking, vaak zit er dan nog steeds meer omega 6 in als omega 3.

En het "kies bewust" logo wil niet zeggen dat het gezond is maar vaak dat het de minder slechte optie is.

Het gevaar van de toekomst is de marketing: kreten die op verpakkingen worden geplaatst die suggereren dat iets gezond is, iets er juist wel of juist niet er in zit puur om de verkoop te bevorderen. Laten wij bewust kiezen en goed lezen of wij niet voor de gek worden gehouden.

Als wij zoveel mogelijk biologisch en onbewerkt eten, zijn we al een heel eind. Bak je eten in kokosvet/olie, doe roomboter op je brood, beperk je brood (of bak je eigen brood), drink geen melk, beperk vlees (bak je vlees niet zwart) en eet 2 x vette vis per week. Lees de verpakkingen , let op de E-nummers, dus vooral geen E 620-650/gistextract) en geen light producten ivm de aspartaam of aspartaam soortgelijken. Beperk suiker, zout, fructose-glucosesiroop. Kijk uit met paracetamol . Ontgift uw lichaam met enige regelmaat.

Blijf ook kritisch op biologische producten, want biologisch wil helaas niet zeggen dat een product vrij is van smaakversterkers of conserveermiddelen of van suiker of teveel zout.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ons lichaam verzuren, wat veel klachten kan geven, zie het artikel over verzuring.

Disclaimer: een eventuele behandeling mag nooit in de plaats komen van een consult bij de (huis)arts. Wel kan het daarop een waardevolle aanvulling zijn.