Fabels rond melk
Dat is eenvoudiger dan het lijkt. In koemelk zit caseïne, 20x zoveel als in moedermelk. Die caseïne zorgt ervoor dat de calcium nauwelijks kan worden opgenomen uit de koemelk. Maar melk bevat ook veel fosfor en fosfor remt de opname van calcium. Ook is er voor de opname van calcium, magnesium nodig, wat weer niet voldoende in melk (en ook niet in onze verdere voeding) zit. Gevolg: de calcium uit de melk wordt niet of nauwelijks opgenomen.
Daarnaast bevat melk 3x zoveel eiwitten als moedermelk, en dat leidt tot een verzuring van onze lichaamsvloeistof. Aangezien dat ongezond is, onttrekt ons lichaam calcium uit de botten om de lichaamsvloeistof minder zuur te maken (net als we kalk gooien in te zure meren). Gevolg: door melk krijgen we juist een tekort aan calcium (kalk).Het grootste risico daarvan is botontkalking. Door het tekort aan calcium komt ook de histamine uit de mestcellen eerder vrij, waardoor er een toename is van allergische reacties.
Effecten op de darm en darmwerking
Het IgA zou door melk worden stukgemaakt. IgA is een immunoglobuline (afweerstof) wat als een soort bescherming in de binnenkant van de darmwand zit. Doordat dit stuk gaat, kunnen grotere lichaamsvreemde eiwitten via de darm binnendringen en ontstaat het zogenaamde "lekkende darm syndroom", waaronder veel grotere kans op allergische reacties en afname van de darmkwaliteit: chronische diarree met slijm, verlies van bloed in ontlasting, gasvorming met opgezette buik, braken bij baby's en nachtelijk huilen bij baby's.
Andere mogelijke consequenties:
- chronische of terugkerende verkoudheden en neusverstoppingen
- chronische of terugkerende bronchitis
- astma, hooikoorts en frequent niezen
- huiduitslagen
- middenoorontstekingen
- slechtere weerstand
- migraine
- ADHD gedrag
De kans op een tekort aan lactase neemt toe naarmate het kind ouder wordt. Als er een lactasetekort is zal de lactose in melk worden afgebroken tot melkzuur en gas (kooldioxide) met als gevolg klachten van de buik: diarree, krampen, winderigheid, opgezette buik en zelfs spoortjes bloedverlies. Voor kinderen die helemaal geen lactase maken (lactasedeficiëntie) is melk zelfs levensgevaarlijk.
Melk kan zorgen voor een teveel aan fosfor en een tekort aan calcium:
Een teveel aan fosfor geeft de volgende klachten: bloedneuzen, hyperventilatie, angstigheid (alleen zijn, donker en onweer), versterkte lengtegroei, incontinentie voor ontlasting, snelle moeheid, grote slaapbehoefte, etc.
Een tekort aan calcium geeft de volgende klachten: kramp in spieren, nachtelijke kuitkrampen, osteoporose, allergie, gebitsverzwakking.
Het gedrag
Jonge delinquenten bleken 10x zoveel melk te drinken als jongeren met gelijke achtergrond zonder criminaliteit. Naast asociaal gedrag worden met melk verbonden: gespannenheid, rusteloosheid, prikkelbaarheid, ontevredenheid en concentratieproblemen. Verder ook: vermoeidheid, bleekheid, moeilijk wakker worden, donkere wallen onder ogen, depressiviteit en slapeloosheid.
Oorzaken daarvan zijn naast calciumtekort en de fosfortoename ook mogelijk de slechtere opname van mineralen door melk veroorzaakt, aangezien ook tekorten van o.a. magnesium, zink en calcium een rol spelen bij ADHD-gedrag. (Besef dat ook tarwe, chocolade, eieren en pinda's een belangrijke factor kunnen zijn bij gedragsstoornissen. En ook de juiste essentiële vetzuren en aminozuren spelen een rol, waar melk ook niet in voorziet).
Hart en vaten
Ook op dat punt moeten we het niet hebben van melk. Melk bevat (te) veel zout – kaas overigens nog veel meer – en 60% van het vet is verzadigd. Bovendien bevat melk het enzym xanthine oxidase, wat na homogeniseren de vaatwanden kan beschadigen. Daarnaast bevat melk veel cholesterol. Bovendien remt het de opname van vitamine B12, waardoor de homocysteïnespiegel weer kan stijgen, wat meer kans op hart- en vaatziekten geeft.
Gebit: door makkelijker plaquevorming is melk naast bovenstaande niet goed voor het gebit.
Kanker: er zijn relaties met borstkanker, maar ook met prostaat- en dikke darmkanker.
Acné: deze kunnen door melk toenemen onder invloed van de oestrogenen.
Bloedgroepen: omdat de koe B pos. heeft zouden mensen met een bloedgroep A wel eens meer last kunnen hebben van de nadelen van melk.
PMS: melk kan de klachten van het premenstruele syndroom versterken zoals buikkrampen, gevoelige borsten, vleesboom, veel bloedverlies en pijnlijke endometriose.
MS: er blijkt een verband tussen hoge vetconsumptie en de kans op MS. Met name dierlijk verzadigd vet. Koemelk met een hoog verzadigd vetgehalte blijkt een grotere kans op exacerbaties te geven. Onverzadigde vetzuren (o.a. vis) beschermen tegen MS.
CVS/ME: bij het chronisch vermoeidheidsyndroom wordt melk vaak als medeschuldige gevonden. Granen en suikers spelen hierbij ook een belangrijke rol.
Diabetes op jonge leeftijd zou mede door melk drinken veroorzaakt kunnen worden, omdat in melk het enzym bètacaseïne zit wat via een auto-immuunreactie vernietiging van cellen veroorzaakt die insuline produceren. Hierdoor ontstaat diabetes.
Samenvattend
Je kunt stellen dat moedermelk goed is voor de zuigeling, maar dat koemelk aan het kalf toebehoort en niet voor ons mensen is. De enige reden om het te drinken is de economie. Zelfs het grootste deel van de kalveren die onze koemelk krijgt is binnen 6 maanden dood. Het proces van het pasteuriseren waarbij 50% van de enzymen en vitamines verloren gaat en de goede lactobacilli acidophylus sneuvelen, maakt melk nog slechter dan ie al was. Juist als we botontkalking willen bestrijden, zullen we de melk moeten laten staan. Elk jong dier gedijt alleen bij de melk van de eigen soort. Dat is ook logisch, en natuurlijk.
Nieuwe onderzoeken geven aan dat de stof in melk IGF-1 (insuline growth factor) een stof wat 10 x zoveel in koemelk zit als in onze eigen moedermelk, een factor is voor diabetes II en kanker.