Verzuring
De volgende klachten kunnen ontstaan:
- Pijnlijke gewrichten
- Jicht
- Diabetes
- Gewichtstoename
- Vermoeidheid
- Hartklachten
- Oedeem
- Maagzweer
- Hoofdpijn
- Botontkalking
- Haaruitval
- Gal,- nier en blaasstenen
- Jeuk
- Fybromyalgie
- Eczeem
- Stemmingswisselingen
De grootste verzuurders van ons lichaam zijn: dierlijk eiwit, vlees is zeer sterk verzurend. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de dieren uit de bio-industrie zwaar verzuurd zijn. Hun vlees bestaat voornamelijk uit bindweefsel dat als stapelplaats voor niet-verwerkte zuren wordt beschouwd. Hun voeding is eiwitrijk en gericht op het vetmesten. De dieren leven in gevangenschap en hebben bijna geen beweging, zodat er geen ontzuring kan plaatsvinden. Verdere verzuurders zijn eieren, scherpe kaas, pinda's, haring, kwark, margarine, suiker en (koolzuurhoudende) frisdranken. Maar ook koffie (ook cafeïnevrije), zwarte thee, nicotine, alcohol en drugs. Stress en te weinig beweging.
Mineralen als calcium, magnesium , kalium en natrium fungeren als zogenaamde zuurbuffers. In een gezond lichaam zijn de lichaamscellen alkalisch, in een ziek lichaam zuur. Hoe zuurder onze cellen zijn hoe meer gezondheidsklachten we ontwikkelen. Lichaamscellen sterven bij een pH waarde lager dan 3,5. Ondermeer uit botten en tanden worden dan de benodigde mineralen getrokken om het lichaam zo goed mogelijk te ontzuren.
Voedingsmiddelen met een sterk basenoverschot die dus ontzurend werkend zijn bijvoorbeeld pompoen, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, selderij.
Een gezonde voeding zorgt voor een goed zuur-basenevenwicht en kan veel ziektes voorkomen.
In de dagelijkse gezonde voeding dient de verhouding +/- 80% basenvormende en +/- 20% zuurvormende voedingsmiddelen te zijn. We zien dat de verhouding in de klassieke Westerse voeding +/- 60% voedingsmiddelen met een zuuroverschot is en +/- 40% met een basenoverschot is.