Fluoride

 

Orange 70px2  En krijgen we er nou sterke tanden van?

Fluoride is mogelijk in staat in een bepaalde dosering het tandglazuur harder te maken. Het therapeutisch effect beweegt zich echter binnen smalle marges. Het gevaar is niet denkbeeldig dat men werkt met een overdosering. We zien dan ook dat de officieel voorgeschreven doses in Nederland de laatste tijd is gedaald.

 

Orange 70px2  Wat zijn dan de gevaren van een overdosering?

Het minst erg is het zogenaamde "mottled enamel". Dit is een glazuurafwijking die zich voor doet in de vorm van vlekken. In gebieden, waar van nature veel fluoride in het drinkwater voorkomt, blijken de bewoners veel rug- en gewrichtsklachten te hebben, die te herleiden zijn naar de fluorideopname. Fluoride heeft verder een effect op de werking van enzymen. Enzymen zijn levensnoodzakelijke stoffen die veel lichaamsfuncties begeleiden. Fluoride kan de plaats waar de enzymen moeten inwerken, blokkeren met als gevolg ziekte. Fluoride is op dit moment een van de sterkste enzymremmers die op dit moment bekend is. Naast deze effecten zien we dat fluoride ook nog kan leiden tot verharding van bindweefsel en de huid met als gevolg een vroegtijdig oud worden. (waarschijnlijk door het uitschakelen van enzymen). Fluoride wordt niet voor niets de Aging Faktor genoemd.

 

Fluoride kan ook effect hebben op het D.N.A. hetgeen erfelijke afwijkingen en kanker kan veroorzaken. Fluoride heeft effect op bacteriën en schimmels waardoor in de darmflora de schimmels de overhand kunnen krijgen waardoor er ernstige darmproblemen kunnen ontstaan. Fluoride heeft effect op de prikkeloverdracht van zenuwcellen en de hersenen. Mensen worden minder opstandig, rustig en tam. Daardoor zullen deze mensen makkelijker te beïnvloeden zijn.

 

Het slikken van fluoride tijdens de zwangerschap is omstreden daar de invloed van fluoride op de ontwikkeling van de tandkiemen onvoldoende is aangetoond. De W.H.O waarschuwt echter, dat dagelijks gebruik van 2,0 tot 8,0 milligram fluoride - een hoeveelheid die bij veelvuldig gebruik van fluoridentandpasta en gefluorideerd water gemakkelijk wordt bereikt - kan leiden tot fluorose van het skelet, een ernstige botziekte die tot verzwakking en soms tot kreupelheid leidt. Vergeleken met volwassenen, lopen kinderen, vanwege hun kleinere postuur, meer risico van fluoridenvergiftiging. In gebieden waar fluoride aan drinkwater wordt toegevoegd, komt opvallend veel fluorose van het gebit voor, oftewel gevlekte tanden en putjes en kuiltjes in het gebit. Speciale kindertandpasta helpt fluoridenvergiftiging niet voorkomen. Integendeel, deze tandpasta heeft vaak een verleidelijke smaak, zoals aardbei of sinaasappel, waardoor kinderen al gauw geneigd zijn om de tandpasta door te slikken.

De gevaren van fluoride worden in de VS erkend, productetiketten moeten door de fabrikant worden voorzien van waarschuwingen. Wij worden helaas minder goed geinformeerd. Fluoride word niet als een medicijn beschouwd dus fabrikanten zijn niet verplicht om verdere informatie te verstrekken.

 

Gezondheidsklachten:

  • Opgeblazen buik
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Gevlekt glazuur
  • Gewrichtspijn
  • Verkalking botten en bindweefsel
  • Uitgroei bot op verkeerde plaatsen
  • Kramp in de benen
  • Schimmelgroei in de darmen
  • Allergieën
  • Slappe ontlasting
  • Concentratiestoornissen
  • Depressie
  • Huiduitslag
  • Buikpijn
  • Dorst
  • Zweertjes in de mond
  • Jeuk

 

Orange 70px2  Fluoride - een dodelijke dosis

Veel van wat we weten over de effecten van fluoridenvergiftiging, is het resultaat van onderzoek naar gefluorideerd water. Op grond van dit onderzoek is vast komen te staan, dat fluoride dodelijk is, als je er voldoende van inneemt. Sinds de jaren vijftig, hebben voorstanders van fluoride volgehouden, dat toevoeging van fluoride aan water, in een verhouding van één deel fluoride per miljoen delen water een minimaal risico vertegenwoordigt - tussen 2250 en 4500 keer minder dan nodig zou zijn om een volwassene te doden, en 250 tot 500 keer minder dan nodig zou zijn om een kind te doden. Uit verscheidene meer recente rapporten blijkt echter, dat de 'veronderstelde giftige dosis'van fluoride - oftewel gebruik waardoor therapeutische interventie en hospitalisering noodzakelijk is - feitelijk veel lager is, namelijk tussen 32 en 64 mg fluoride per kilo lichaamsgewicht, wanneer deze hoeveelheid niet gespreid, maar in één keer wordt opgenomen. Acute vergiftiging is in de V.S. opgetreden bij doses van 0,1 tot 0,8 milligram per kilo lichaamsgewicht - of 6 tot 48 mg voor eenvolwassene van zestig kilo. Natriumfluoride is een mix van natrium en fluoride. De hoeveelheid pure fluoride in tandpasta bedraagt ongeveer de helft van een gegeven hoeveelheid natriumfluoride en ongeveer een achtste van natriummonofluorofosfaat. Niettemin, de huidige tandpasta formules bevatten voldoende fluoride die uitstijgt boven de grens voor jonge kinderen. Bijvoorbeeld, een kind met een lichaamsgewicht van tien kilogram, dat vijftig mg fluoride binnenkrijgt - ruwweg het equivalent van één derde van een tube van honder milliliter of 15000 delen fluoride per miljoen delen tandpasta of de helft van een tube van honderd milliliter of 1000 delen fluoride per miljoen delen tandpasta - zal waarschijnlijk een giftige dosis hebben binnengekregen.

 

We kunnen ons afvragen of het geven van fluoride ter voorkoming van tandbederf een goed idee is. Naar de mening van tandartsen die wat meer naar de hele mens kijken is dit een slecht idee. Fluoride heeft misschien een cariësremmend effect maar daarnaast ook vele effecten die absoluut niet gewenst zijn. Daar tandbederf niet veroorzaakt wordt door een fluoridegebrek maar door slechte voeding en slechte mondhygiëne moeten we deze laatste twee factoren afdoende bestrijden.

Disclaimer: een eventuele behandeling mag nooit in de plaats komen van een consult bij de (huis)arts. Wel kan het daarop een waardevolle aanvulling zijn.